הפיתוחים הטכנולוגיים של השנים האחרונות כבר שינו את האופן בו אנו מתניידים בתוך ערינו. קיומן של אינספור אפליקציות (יישומונים) תחבורה לצרכי איתור קווי אוטובוסים , שיתוף רכבים, הזמנת מוניות, , מיפוי דרכים ועוד , מחדד את המסקנה שלא חסרות אפשרויות להגיע מנקודה A לנקודה B. ואולם, כאשר מתכננים נסיעה חדשה, אנו נדרשים לבחור בין כלל האפשרויות הפרוסות בפנינו רק אפשרות תחבורתית, אשר כמעט בהכרח אינה היעילה ביותר – בדיוק את זה תפישת ה-Mobility as a Service מבקשת לשנות.
MaaS (Mobility as a Service) הוא ביטוי נוסף שמצטרף לעוד מונחים רבים במשפחת ה- “as a service” ובדומה לאחרים, מהפכת ה-MaaS כבר כאן והחלה לחולל שינוי מהותי ב-Ecosystem התחבורתי העולמי. תפישת ה-MaaS מבקשת לשנות את שוק התחבורה כך שבמקום שיכלול מגוון רחב של מפעילים עצמאיים אשר כל אחד מהם מציע דרך התניידות אחת (נסיעה ברכבת, אוטובוס ציבורי, מונית, רכב שיתופי, קורקינט או אופניים להשכרה קצרת טווח), הוא יתבסס כולו על פלטפורמה יחידה שמפעיליה (האינטגרטורים) יציעו לצרכן את כל שירותי התחבורה הרלוונטיים למסלול הדרוש לו ואף ישלבו ביניהם On Demand ותחת קורת גג אחת. מטרת התפישה היא לספק לצרכן שירות מקיף ואיכותי ברמה שתביא אותו בסופו של דבר לנטוש את רכבו הפרטי ולהקל על עומסי התנועה הצפויים בכלל ערי העולם בעתיד.[1]
עבור צרכני התחבורה, ה-MaaS תייצר חופש מוחלט בניידות. בניגוד לשוק התחבורה הנוכחי, אשר ממוקד בכיסוי תאי שטח מרוכזי אוכלוסייה (לדוגמה חברות אוטובוסים שמפעילות קווים סדירים במסלולים קבועים), תפישת ה-MaaS מבקשת לשים את הלקוח, הצרכן, במרכז ולספק לו על פי דרישתו את האלטרנטיבה התחבורתית הטובה ביותר עבורו להגעה מנקודה A לנקודה B הן מבחינת זמן הנסיעה, איכות הנסיעה ועלות הנסיעה.
השאיפה היא ליצור חיבור בין צרכני התחבורה לבין כלל ספקי התחבורה תחת פלטפורמה אחת מקיפה שלא רק תרכז תחת קורת גג אחת את כלל השירותים הנדרשים לצרכן, אלא תאפשר גם את העברת התמורה בעד הנסיעה בין הצרכן למפעיל הרלוונטי:
כבר כיום ניתן למצוא מספר דוגמאות בעולם להפעלה כזו או אחרת של מודלי MaaS שונים. כך לדוגמה, BVG, חברת התחבורה הציבורית של ברלין, פיתחה אפליקציית נסיעות שמציעה מגוון שירותים (החל מתכנון הנסיעה, דרך הזמנה מראש של כלי תחבורה וכלה בתשלום) בשיתוף פעולה עם חברה טכנולוגית. דוגמה נוספת היא אפליקציית Whim, אשר מפעילה מודל MaaS מתקדם במספר ערים ברחבי אירופה (כגון הלסינקי, וינה, בריסל ועוד) ומציעה למשתמשיה חבילות תחבורה משולבות אשר כוללת מגוון רחב של אפשרויות התניידות תוך שיתוף פעולה עם ספקי השירותים השונים (חברות אוטובוסים, רכבות קלות, מוניות, רכבים להשכרה, אופניים, קורקינטים ועוד). כמו-כן, מאפשרת האפליקציה למשתמשיה בחירה בין 4 חבילות תחבורה שונות בהתאם להרגלי הנסיעה שלהם:
בעתיד, אנו צפויים לחזות במודלי MaaS משוכללים אף יותר. כך לדוגמא, כאשר ירצה צרכן מסוים להגיע מביתו שבתל-אביב לאוניברסיטת חיפה, פלטפורמת ה-MaaS תנחה אותו כיצד להגיע לקורקינט השיתופי הקרוב ביותר אליו (שגם ישמר עבורו מראש). לאחר מכן, יוצג לו המסלול שבו עליו יהיה לרכוב עד לתחנת האוטובוס המתאימה, הפלטפורמה תנחה אותו היכן עליו לרדת כדי להגיע לתחנת הרכבת הרלוונטית ותתאם עבורו הגעה של מונית אשר תאסוף אותו מתחנת הרכבת בחיפה בדיוק כשיגיע אליה. בגין כלל השירותים הללו ישלם הצרכן לאגרגטור ה-MaaS בסוף החודש (בדיוק כפי שאנו משלמים היום בגין צריכת שירותים אחרים כגון חשמל, מים, תקשורת וכו’).
כיום בישראל יש אפליקציות רבות לתכנון נסיעה ותשלומים (כגון moovit, רב-פס, ANY WAY, “התחנה” ואחרות) אך אף אחת מהן עדיין לא מאגדת תחתיה את כלל שירותי התחבורה האפשריים, לא מסנכרנת ביניהם ולא מציעה חבילות שירות מותאמות לקוח. עם-זאת, בהחלט ניתן לומר שחלה התקדמות בנושא ואפליקציית moovit לדוגמה, מאפשרת גם לתכנן נסיעה וגם לשלם עליה, אך למשתמש יש יכולת לעשות שימוש רק בחלק משירותי הנסיעה הקיימים (אוטובוסים, רכבות, מוניות ושירותי Carpool בלבד). בכדי להפוך את תפישת ה-MaaS למציאות בשוק התחבורה הישראלי, נדרש שיתוף פעולה בין כלל ספקי פתרונות התחבורה, מפעילי האפליקציות וגופי הסליקה השונים תוך דחיפה משמעותית מצד הרגולטורים והגופים המוניציפאליים.
מומחי התחבורה שלנו ב-TASC צופים כי בעתיד הקרוב צפויים להיווצר בשוק הישראלי חיבורים בין ספקי תחבורה של שירות ספציפי לספקים של שירותים אחרים ולחברות המתמחות בתשלומים (כגון חברות האשראי, אפליקציות תשלומים וכו’). בשלב זה עוד קשה לציין את המועד המדויק בו מהפכת ה-MaaS תושלם בישראל, אך הכיוון הוא ברור ואף ניתן למצוא ניצנים ראשונים לקיומה.
לחברת הייעוץ TASC ניסיון ומומחיות ארוכת שנים בתחום התחבורה.TASC מלווה את השחקנים המובילים בשווקי התחבורה השונים ומסייעת להם בגיבוש תוכניות אסטרטגיות וכן בקבלת החלטות הנוגעות, בין השאר, למהפכת ה-MaaS ולתמורות נוספות ששוק התחבורה עתיד לעבור בשנים הקרובות.